V-tac ledbolt megvilágítja az otthonainkat.

A fény mindannyiunk számára nélkülözhetetlen eszköz, mely megvilágítja otthonainkat, munkahelyünket, az utat az autónk előtt és persze még hosszasan lehetne sorolni.

A technikai fejlődések persze a fényforrások világát is teljesen átváltoztatták és olyan forradalmian új lehetőségekkel szolgáltak, mint a V-tac LED fényforrások. Ezt a kifejezést azonban nem sokszor hallja az utca embere, de még a szakemberek is csupán elvétve használják, ám annál ismerősebb a LED izzó fogalma. Pedig ez utóbbi rendkívül helytelen, a legkevésbé sem fedi a valóságot, lévén, hogy a led nem képes izzani vagy égni. A LED izzókban a fénykibocsátó dióda világít, méghozzá minimális hőkibocsátás mellett. És pontosan ez a tulajdonsága az, mely miatt oly nagyon kedveljük a LED fényforrásokat, legyenek az LED spot, LED reflektor vagy RGB LED szalag.

A LED izzók formájukat, teljesítményüket és foglalatuk szempontjából is jelentős választékkal bírnak. Ezért javaslom, tegyünk egy kis rendet e témában, hogy könnyen el tudja dönteni Ön is, milyen LED izzóra van szüksége.

  • A Normál Led izzó, mellyel leggyakrabban helyettesítjük hagyományos izzóinkat, létezik körte, gömb és kukorica formában is. Jellegzetes ismérvük, hogy csupán 200 fokos szögben szórják a fényt, alig akad mely 300 fok fölötti világítási szöggel bírna.
  • A LED spot előnye a kiemelő, fénycsóva világítás, vagyis m8inél kisebb világítási szöget választunk annál erősebb szórt fényt érünk el. Gondoljunk csak a hangulatvilágításokra, mikor egy kisebb pontot erősen világítunk meg, mely módszert előszeretettel alkalmazzák bútoroknál vagy fali fülkék esetében.
  • A GU10 LED spot specifikuma, hogy számtalan világítási szögtartománnyal beszerezhetőek és kedvünk szerint válogathatunk a meleg fehértől, a hideg fehéren át a váltakozó színű RGB LED spotokig megannyi színből.
  • Az RGB LED szalag hatékony és energiatakarékos eszközei a dekorációs világításoknak, elég csupán a napjainkban oly divatos rejtett plafon, padló vagy bútor világításokra gondolnunk. Gyakorlatilag bárhol alkalmazhatóak, önálló és kiegészítő világításként is megállják helyüket, fehér, színes és váltakozó színű kivitelben is. Rendkívül népszerűek otthonokban, irodákban és szórakozóhelyeken egyaránt.
  • A LED reflektor a külső terek tökéletes és energiatakarékos megvilágítási forrásai, melyek alapvető tulajdonsága, hogy a fényforrás egyben van a házzal, vagyis az izzó nem cserélhető. Viszont cserébe rendkívül hosszú élettartamot kapunk, ellenáll az időjárás minden elemének, miközben nagy területeket képes fénnyel elárasztani. Közismert a mozgásérzékelős megoldás, mely plusz energiát takarít meg, azzal, hogy nem egyfolytában világít.
  • Mindemellett ne feledkezzünk meg a Mignon LED izzókról (E14), melyek gyertya, kukorica és mini gömb formában kaphatóak. A LED UFÓ izzókról, melyek fali és mennyezeti lámpatestekbe illeszkedő fényforrások, vagy a G4-es foglalatú mini Led izzókról, melyekkel a csillagos éjszakai égboltot is imitálhatjuk.

Most, hogy kicsit világosabban látjuk a különbséget Led izzó és LED izzó között, érdemes még tisztázni, hogy a LED izzók nem Watt teljesítményűek, hanem Lumen felíratott láthatunk a dobozokon. A Lumen fotometriai mértékegység, mely a látható fény összegét jelöli, ellentétben a Wattal, mely a fényáram teljesítmény jellegű mennyisége. Azonban aggodalomra semmi okunk, hisz a gyártók mindig feltüntetik a LED izzó dobozán, hogy hány Watt-os hagyományos izzónak felel meg az adott LED fényforrás. Sőt, honlapunkon mi is elhelyeztünk egy táblázatot, mely segíti az Önök eligazodását.